YOGA Licht & Berg

Binnen YOGA Licht & Berg worden verschillende yogalessen verzorgt voor jong en oud, door yogadocenten die een gedegen yogadocentenopleiding hebben genoten van minimaal 3 jaar. Voor iedere leeftijd en gesteldheid willen wij yoga kunnen bieden. Yoga is niet prestatiegericht en je mag in eigen tempo de oefeningen (asana’s) leren kennen. Zelfs de docenten kunnen niet alle oefeningen die Yoga te bieden heeft. Daarmee is Yoga een levenslange leerweg. Bij Yoga gaat het niet om het kunnen maar in eerste instantie om de adem. De adem leren controleren en als leidraad te gebruiken in de beweging. Immers op een inademing, spant de buik zich aan en met een gespannen buik voorover buigen, gaat lastiger, dan op een uitademing waarbij de buik ontspannen is. En ook al doen wij Yoga voor onszelf, hebben wij respect voor elkaar, voor elkaars grenzen en voor elkanders ruimte. Wij lachen elkaar niet uit en wij jutten elkaar niet op. Soms verloopt een les met een flinke lach evenals er ruimte is voor een traan. Yoga is immers werken aan lichaam en geest.

Proefles

De yoga wordt gegeven in een mooie stille ruimte die met aandacht is ingericht. Alle yogamaterialen zijn aanwezig voor gebruik. Toch willen wij de mensen vrij laten, eigen materieel als een dekentje en of warme sokken mee te nemen voor de eindontspanning. Belangrijk is om ruim een uur vooraf aan de les niet veel of zwaar te eten. Voor wat betreft kleding is het belangrijk fijn zittende en mee rekkende kleding te dragen. Voor een proefles kunt u zich hier aanmelden.

YOGAVORMEN

Stoel Yoga senioren

Deze les is een rustige, gemakkelijke Hatha yogales. Er wordt aandacht besteed aan de adem en middels oefening krijgt het hele lichaam aandacht. Een yogales bestaat uit staande oefeningen, zittende oefeningen en liggende oefeningen. Doorgaans begint een yogales met het zitten op een matje (grond). Dit is echter niet noodzakelijk, daarom begint deze les met het zitten op een stoel.
Ook bepaalde oefeningen behoeven niet persé staand uitgevoerd te worden en kunnen gemakkelijk, en vaak ook beter, op de stoel ten uitvoering worden gebracht. Mensen die graag het lichaam gezond willen houden en waarbij veel sporten niet meer mogelijk is, kunnen wij op deze manier toch een mogelijkheid bieden. De lessen zijn niet alleen goed voor het lichaam, er valt regelmatig een lach of een traan. De deelnemers helpen en delen van alles met elkaar. Yoga is voor jong en oud en niemand is te oud om nog aan Yoga te beginnen. Van de huidige deelnemers is de jongste 62 jaar en de oudste 86 jaar en zowel man als vrouw neemt deel.

 

Easy Hatha Yoga:
Deze les is een rustige, gemakkelijke Hatha yogales. Er wordt aandacht besteed aan de adem en middels wat gemakkelijke oefening  (asana’s) krijgt het hele lichaam aandacht. Een yogales bestaat uit staande oefeningen, zittende oefeningen en liggende oefeningen. De docent stelt haar lessen samen door het leren kennen van haar deelnemers en geeft oefeningen (asana’s) die reageren op plekken zoals  bijvoorbeeld de schouders die wat meer spanning vast houden. Aan deze les doen veelal de wat oudere mens mee, maar ook jongeren die graag op een wat rustigere wijze bewust willen worden van eigen adem, lichaam en geest.

Hatha Yoga (thema)
Een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over  de adem, geest en vooral het lichaam. De adem is leidraad van de beweging. In lesblokken wordt er gebruik gemaakt van kennis uit andere yoga en aanverwante helende disciplines. Een les wordt altijd afgesloten met een eindontspanning en meditatie.

Hatha Yoga
Een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over
  de adem, geest en vooral het lichaam. De adem is leidraad van de beweging. Yoga staat bekend om de positieve uitwerking op gezondheid en vitaliteit, dat je lekker en ontspannen in je vel zit. Met yoga vergroot je de flexibiliteit van zowel lichaam als geest, beide worden leniger en ook je spierkracht neemt toe.
Ben je vaak moe en wil je meer energie? Ben je druk in je hoofd en toe aan ontspanning? Wil je sterke en soepele spieren? Zit er meer in het leven dan je er tot nu toe uithaalt? Doe dan mee! Laat je positief verrassen door de inspirerende, vitaliserende, versterkende én ontspannen werking van de veelal rustige yogaoefeningen.

PowerYoga

PowerYoga is een krachtige en dynamische vorm van Yoga, die is afgeleid van de Ashtanga Yoga vorm. Deze Yoga vorm is ontwikkeld in de jaren 30 van de vorige eeuw. In PowerYoga worden fysieke houdingen direct na elkaar uitgevoerd en ondersteund door ademtechniek. De houdingen samen vormen als het ware een serie, waarbij de houdingen niet vast staan. Per les kan de serie verschillen. De serie vormt een dynamisch geheel en heeft veel weg van een workout. Je focust je adem op de beweging en het ervaren van je lichaam. In de serie worden achtereenvolgens staande, zittende en liggende houdingen uitgeoefend. Deze les is bijzonder geschikt voor mensen die graag uitgedaagd willen worden.

 

Flow Vinyasa Yoga
Leven is ademen. Het ritme van de adem geeft ons in deze les het tempo voor een voortdurende dans van beweging van een asana naar de volgende. Wij proberen volledig in contact te komen met ons zelf en ons eigen unieke ritme te volgen. Door vinyasa’s verbinden wij verschillende houdingen op een soms wat pittige wijze. Deze les is voor mensen die al wat ervaring met Yoga hebben of het niet erg vinden om soms ook uitgedaagd te worden.

Yoga+Meditatie:
In elke les zoeken wij op nieuw de balans tussen inspanning en ontspanning. Wij beginnen met een lange meditatie om te aarden en om in contact te komen met ons zelf, daarna beoefenen wij asana´s die het lichaam weer openen en ons inzicht geven over de plekken in ons waar wij spanning hebben opgeslagen. Wij creëren nieuwe ruimte en laten los wat niet meer nodig is. De les word afgerond met ademhalingsoefeningen en een eindontspanning. Het programma is altijd anders en aangepast aan de tijd van het jaar en de energie die in de groep heerst. Vaak besteden wij ook tijd om over de yogafilosofie te spreken en wat die voor ons in het dagelijkse leven kan betekenen. Deze les is toegankelijk voor beginners en gevorderden. Iedereen oefent op zijn eigen niveau.

Yin Yoga

Yin Yoga is een heel zachte vorm van Yoga die ons in onze drukke bestaan terug brengt in balans. De houdingen zijn bijna allemaal op de grond en worden 3 tot 5 minuten aangehouden, ondersteunt door kussens. Het gaat hier vooral om overgave en loslaten, wij werken bewust niet op wilskracht of met spierspanning maar gebruiken de adem om op een nog dieper niveau ontspanning te kunnen bereiken. Daardoor worden oude blokkades opgelost en kan de levensenergie weer vrij door ons stromen. Een meditatieve les die nieuwe ruimte in je lichaam en geest creëert. Iedereen is van harte welkom om het zelf te ervaren

Yoga+Adem
Een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over  de adem, geest en vooral het lichaam. De adem is leidraad van de beweging. Tijdens deze lessen zal naast de yogahoudingen (asana’s) en meditatie speciale aandacht besteed worden aan de ademhaling (Pranayama). Verschillende ademhalingstechnieken zullen aangeboden worden zoals: de Ujjayi, de reinigende ademhaling, de middenrifademhaling, de kapalabathi, de bhastrika, de volledige yoga ademhaling, de nadi sodhanam en allerlei combinaties hiervan.
Adem is leven
Adem is liefde
Adem is ruimte
Adem is kracht
Adem is energie
Adem is vitaliteit
Adem is gezondheid
Adem is bewustzijn.